Вміст димоходу у нормальному, робочому стані – найважливіша умова ефективного, безпечного функціонування опалювального устаткування. Раніше, коли опалення було переважно пічним, професія сажотруса була однією з найбільш затребуваних та важливих для населення. З часом, появою нових джерел енергії (електрики, газу), формуванням системи централізованого опалення, котелень, послуги цих фахівців перестали бути затребуваними. Тим не менш, погана тяга, задимлення, вогонь, що не розпалюється в топці – і сьогодні часті супутники використовуються печей і камінів, особливо – дров’яних. Як уникнути небезпеки та оптимізувати роботу агрегатів, як очистити димар від сажі, кіптяви та інших продуктів згоряння?
Спочатку треба розібратися в причині забруднення, виявити, чому знизилися експлуатаційні можливості димоходу. Серед найпоширеніших випадків:
- порушення технології виробництва димаря. Наприклад, недотримання розмірів внутрішнього просвіту конструкції. Нівелювати дію цієї причини найпростіше – достатньо купувати обладнання від відомих брендів, компаній з бездоганною репутацією, що суворо дотримується розроблених інженерами нормативів;
- неправильна експлуатація камінів – занадто щільне завантаження, використання палива, що відсиріло і т. п. У цьому випадку, після прочищення димоходу, рекомендується чітке дотримання інструкції при подальшому використанні системою, щоб уникнути передчасного зносу;
- попадання всередину димаря птахів, сміття з вулиці, інших сторонніх тіл. Для запобігання цьому явищу слід встановити спеціальний захист – грати, захисну парасольку на зовнішній край димаря.
Терміни періодичного чищення димоходів виробники вказують у документах до опалювального обладнання. За дотримання технології, період між обслуговуванням, чистками, досить тривалий, і необтяжливий для бюджету домогосподарств.
Технік очищення димаря кілька:
- З застосування хімічних препаратів та речовин. Таке безконтактне чищення гарантує швидкий результат. Серед реактивів найчастіше використовуються мідний купорос у суміші з селітрою. Важливо пам’ятати, що ці засоби мають високий ступінь токсичності, і при значній ефективності, застосовувати їх треба вкрай обережно і якомога рідше.
- Механічна чистка димоходу. Більш трудомісткий процес, що вимагає вправності та спеціальних інструментів, пристроїв. Серед останніх – шомполи, йоржі, жорсткі щітки, довгі жердини та багри, які максимально підходять за довжиною та перерізом до димаря. Прочищення проводять зверху донизу, з даху до дна пічного колодязя для печей та знизу – для камінів. Оптимальний час для очищення димаря – рання осінь, у безвітряну та суху погоду.
- Домашні засоби для очищення димоходу. Вони менш ефективні, але безпечні та доступні до застосування. У тому числі широкого поширення набули:
- кухонна сіль. Це відмінний засіб профілактики забруднення димаря сажею та кіптявою. Все, що потрібно від користувача – додати до палива, що горить в топці, невелика кількість кухонної солі. Реагуючи з киснем під час горіння, вона нівелює осідання продуктів згоряння;
- крохмаль, картопляні очищення, висипані на гаряче вугілля, суттєво спростять наступну процедуру механічного чищення димоходу;
- березові дрова утворюють потужну тягу, яка за рахунок тиску відриває сажу та кіптяву від стінок димоходу та виносить їх назовні.