Як правильно розпалювати і палити в печі

/ Каміни / By

Більшості з нас здається, що палити в печі дуже просто. Кинув дрова, підклав папір, підпалив і все. Насправді, це не так.

Підготовка печі

Для початку треба очистити топку та димарі від сажі. Потім перевірити наявність кочерги, совка для збирання попелу та товстих рукавиць для захисту рук від опіків.

Заздалегідь підготовлене паливо має бути сухим. Пара від вологого палива конденсується на стінках пічних каналів та остуджує їх. Вугілля для топки має бути якісним і без пилу.

Далі перевіряємо тягу у печі. Після відкриття заслінки димоходу можна просто засунути руку всередину топки. Якщо відчувається подих повітря, то все гаразд. Перевірити тягу можна також сірником або папером, що горить.

Переконавшись у наявності тяги, очищаємо колосник та зольник.

Етапи топки печі

  1. Розпалювання. Дрова укладають на зім’яту газету, додають зверху кілька великих полін так, щоб топка заповнилася на третину висоти, і підпалюють.
  2. Подання основної закладки. Першу порцію палива укладають щільно, перекриваючи всю площу колосників. Наступні закладки потрібно укладати на велике вугілля від попередніх порцій. Від поверхні палива до верху топки має бути не менше 100 мм. Двері закриваються, а піддувальні – прочиняються. Подачу повітря регулюють пічні засувки.
  3. Процес горіння. При правильній подачі повітря полум’я жовтого кольору, а дрова, що горять, злегка потріскують. Якщо полум’я білого кольору, а в топці гуде, треба зменшити подачу повітря. Якщо вогонь став темно-червоним та з’явився дим, подачу повітря збільшують. Ідеально горять поліни однакового розміру. Для отримання тепла необхідно регулювати засувку на димоході, заслінку і дверцята піддувала, намагаючись не допускати чадного газу в кімнату, але й не випускаючи при цьому тепло від горіння.
  4. Завершення. Коли над вугіллям зникне відкрите полум’я, потрібно наполовину прикрити  заслінку і кочергою зрушити вугілля, що залишилося, до центру колосника. Після того, як остаточно зникне полум’я, зачиняють усі дверцята і до кінця  заслінку. Якщо немає часу чекати згоряння вугілля, вигрібайте його з топки та закрийте заслінки та засувки.

Правила безпеки

Основними небезпеками при використанні печей є чадний газ та пожежа. З метою безпеки дотримуйтесь кількох правил:

  • оглядайте піч до розпалювання на наявність слідів кіптяви;
  • не використовуйте для розпалювання горючі рідини;
  • завершуйте топку за 2 години до сну;
  • використовуйте паливо, що відповідає даному типу печі.