Які дрова потрібні для печі в будинку чи на дачі

/ Каміни, Профі камін / By

Ідеальне паливо для Вашої дров’яної печі – це сухі дрова дерев листяних порід, витримані, які зберігалися і сушилися в приміщенні, що добре провітрюється або під навісом, не менше року.

Деревина дерев листяних порід: береза, вільха, тополя, дуб, ясен і т.д., добре підходять як паливо для дров’яних печей та камінів. Дерево листяних пород відрізняється лише кількістю тепла, що виробляється при згорянні. Наприклад, береза ​​при згорянні утворює більше тепла, ніж тополя.

У зв’язку з великим рівнем смол і утворенням сажі, вкрай не бажано використовувати як паливо деревину дерев хвойних порід.

Чому важливо використовувати дрова з низьким вмістом вологи

  • Збільшується теплова ефективність печі – виробляється більше тепла.
  • Зменшується вироблення та викид креозоту.
  • Відсутність креозотних відкладень на стінках димоходу, що позитивно впливає на його термін служби, та пожежна безпека в цілому.
  • Відсутність осідання сажі та кіптяви на склі печі або каміна дозволяє безперешкодно дивитися на вогонь.

Тільки сухі дрова, з вмістом вологи не більше 20%, допустимо використовувати як паливо в дров’яних печах і камінах. Використання сухих дров допомагає підвищити ефективність вашої печі або каміна, збільшити тепловиділення і, найголовніше, уникнути пошкодження та передчасного виходу печі та димоходу з ладу.

Спалювання дров з більш високим вмістом вологи призведе до того, що піч виділятиме менше тепла та збільшить викид креозоту та сажі. У разі перевищення вмісту вологи 35%, зрештою призводить до швидкого пошкодження димоходу.

Справа в тому, що підвищене утворення креозоту призводить до відкладень на стінках димоходу. Креозот у поєднанні з вологою утворює агресивно-корозійне середовище, яке роз’їдає метал і призводить до швидкого руйнування димоходу.

Крім того, при використанні сирих дров, утворюється велика кількість сажі, яка також осідає на внутрішній поверхні димоходу. Відкладення сажі на стінках димаря димоходу негативно впливає на роботу печі, але найбільша проблема засадженого димоходу – висока пожежна небезпека! Сажа є горючим, часто займистим матеріалом, і пожежі внаслідок займання сажі в димарі часто явище.

Як визначити ступінь вологості дров

Свіжозрубана деревина має вологість від 60 до 80%. Зазвичай, для досягнення оптимального низького рівня вологи в 15 – 20%, при сушінні у вуличних умовах має пройти від 12 до 36 місяців.

Багато виробників печей та камінів пропонують додаткові аксесуари – електронні вологоміри, для вимірювання рівня вологи дров. Однак, купити опалювальну піч на дровах, а потім вологомір для періодичного нечастого використання не завжди доцільно.

Нижче наведені поради, як визначити, ступінь вологості дров та можливості використання деревини як паливо для дров’яних печей.

  1. Зміни кольорів дров. У міру висихання дерева воно втрачає свій колір і стає менш яскравим. Чим світліша деревина, краще вказує на те, що вона була витримана протягом тривалого часу.
  2. Вага та твердість дров. У міру висихання деревини вона втрачає вологу і, отже, вагу. Правильно витримана деревина буде відносно легкою та твердою.
  3. Наявність кори. При втраті вологи кора має тенденцію висихати і відвалюватися. Якщо на полінах відсутні великі шматки кори, вона, швидше за все, дрова добре просушені.
  4. Розщеплення/розтріскування. Також суха деревина має тенденцію розколюватися або тріскатися при сушінні.
  5. Звук. Суха деревина видає більш дзвінкі звуки. При ударі сухих полін один одного, ви почуєте дзвінкий звук, проте при ударі сирих дров, звук буде глухим.